F harfiyle başlayan atasözleri ve anlamları
Fukaranın düşkünü, Beyaz giyer kış günü.
(Gariban kimselerin mevsimine göre veya modaya uygun giyinmekten gayri asıl dertleri ısınmak ve örtünmektir. Bu yüzden ne bulurlar ve ne alabilirlerse onu giyer ve kullanırlar. Halleri ve paraları olmadığı için başkaca lüks ve ihtiyaçlara güçleri yetmez manasınadır ve önce sağlık ve önce hayatta kalma bahsine vurgu vardır.)
Fare geçemediği yerden kuyruğuna kabak bağlar da geçermiş.
(Kaçan balık büyük olur sözündeki abartma ve yalana işaret vardır. Fare örneğindeki kimse beceremediği bir şeyi hem de abartarak becermiş göstererek ayıbını örtmek ve bundan nemalanmak dileğindedir. Ama insanları kandırmak o kadar kolay değildir.)
Fukaranın tavuğu tek tek yumurtlar.
(Para parayı çeker sözüne benzetme vardır ki az para sahiplerinin elde edeceği karların da sermayeleri nispetinde az olacağı vurgulanır. Öte yandan bu sözü hayatın diğer alanlarına da uygulamak mümkündür. O şekilde mana şu olur ki gariban kimselerin sahip olduğu nitelik, güzellik ve kabiliyetler çok anlaşılmaz, ama öte yandan zengin ve mevki sahibi kimselerin yaptığı en ufak iyilikler bile abartılır manası çıkar.)
Faydasız baş mezara yaraşır.
(İnsanın varlık sebebi yaşamak, yaşatmak ve topluma faydalı bir birey, Allah’a sadık bir kul olmaktır. Cinsi, teni, yaşı ne olursa olsun herkesin görevi iyi ve faydalı olarak yaşamaktır. Bunu yapmayan veya yapamayanların faydası olmadığı gibi kayıpları da bir şey değiştirmeyeceğinden ölmüş olmaları bile toplumda bir kayba yol açmayacaktır manasınadır.)