Taassupsuzluk ilkesi ATATÜRKÇÜLÜK’TE HOŞGÖRÜ Dr. İsmet GÖRGÜLÜ Hoşgörü bir kavramdır. Atatürkçülüğün ana kavramlarından biridir. Sosyal hayatın en faydalı ve şartı olan bir erdemdir, insanlığın devamı için zorunlu olan, gerek kişi …
Devamı »T harfli şiirler
Tekalifi Milliye emirleri
Tekalifi Milliye Emirleri TEKALİF-İ MİLLİYE (MİLLİ YÜKÜMLÜLÜKLER) EMİRLERİ Tekalif-i Milliye Emirleri” 7 ve 8 Ağustos 1921 günleri yayımlanmıştır ve on emirden oluşmaktadır. “Tekalif-i Milliye Emirleri” çok kapsamlı olup bir taraftan …
Devamı »Tarımın Teşvik Edilmesi
Tarımın Teşvik Edilmesi Osmanlı İmparatorluğu’nda üretim esas olarak tarıma dayalı idi. XVII. yüzyıldan itibaren gerileyen imparatorluğun toprak sisteminde de önemli problemler ortaya çıkmaya başlamıştır. Osmanlı yönetim yapısında meydana gelen değişim …
Devamı »Türkiye İktisat Kongresi
Türkiye İktisat Kongresi Kongre 17 Şubat – 4 Mart 1923 tarihleri arasında toplanmıştır. Yapılan bu kongre Lozan görüşmelerine ara verildiği sırada gerçekleşmiştir. Bu kongrede iktisadî gelişme ve yükselme için köklü …
Devamı »Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması
Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Tekkeler, tarikat mensuplarının oturup kalkmalarına, ibadet yapmalarına mahsus yerler olup, bunların küçüklerine zaviye deniliyordu. Selçuklular ve Osmanlılar zamanında Anadolu’nun Türkleşmesinde ve Anadolu’nun Türk kimliği içinde yoğrulmasında …
Devamı »Türk Medeni Kanunu
Türk Medeni Kanunu Hukuk alanında yapılan inkılapların ana amacı, laik, demokratik, çoğulcu, özgürlükçü, akla, bilimsel esaslara ve en önemlisi eşitliğe dayanan bir devlet sistemi ve yaşam biçimi oluşturabilmekti. Hukuk inkılabı …
Devamı »Türk Tarih ve Türk Dil Kurumlarının Kurulması
Türk Tarih ve Türk Dil Kurumlarının Kurulması Osmanlı Devleti, çok uluslu bir imparatorluk olduğu için millî bir tarih anlayışı oluşmamıştı. İslam tarihine ve hanedana dayanan bir tarih anlayışı vardı. Bu …
Devamı »Tevhid-i Tedrisat Kanunu
Tevhid-i Tedrisat Kanunu Eğitim, toplumsal bir ihtiyacı karşıladığından bir devlet hizmetidir. Çağımızda devletler başarılarını ve güçlerini millî eğitimle sağlarlar. Vatandaşlarını çağın gereklerine göre eğiten devletler uygarlık yarışına katılmaya hak kazanırlar. …
Devamı »TBMM’nin Açılışı
TBMM’nin Açılışı Meclise Giden Yol Mustafa Kemal Paşa, millî iradenin eseri olacak yeni devletin esaslarının bir kurucu meclis tarafından tespit edilmesini uygun görüyordu. Yeni Meclisin toplanması kararı, Millî Mücadele’nin hukuki …
Devamı »Tüketiciyi Koruma Haftası nedir
TÜKETİCİYİ KORUMA HAFTASI (15-21 MART 2018) Tüketici sorumluluğu taşıyalım Tüketici hakları aynı zamanda tüketici sorumluluğunu gerektirmektedir. Sorumluluk bilincinin gelişmediği durumlarda verilen hakların hem değeri anlaşılamamakta, hem de hayata geçirilememektedir. Bu …
Devamı »